Auto invoeren uit België

Hoe voert u een auto in uit België?

Hebt u een tijdje in België gewoond en wilt u de auto die u daar gekocht heeft, mee verhuizen naar Nederland bij uw terugkeer, of zag u in België de auto van uw dromen en wilt u deze importeren naar Nederland? Dan wilt u natuurlijk graag weten welke formaliteiten dient te vervullen. In dit artikel zetten wij deze graag even voor u op een rij.

Een auto invoeren uit België: de procedure.

Hoe begint u eraan? Wanneer u een tijdje in België gewoond hebt, dan is het normaal dat u over een auto op Belgisch kenteken beschikt. Natuurlijk bent u op de hoogte van het feit dat Belgische kentekenplaten niet geldig zijn in Nederland. Om aan de behoeften van wie een auto invoert uit België tegemoet te komen, hebben de autoriteiten van beide landen een procedure in het leven geroepen waardoor u over de mogelijkheid beschikt om vanuit Nederland een auto in te voeren uit België.

Een auto op Belgisch kenteken

Wanneer u langere tijd in België gewoond hebt, en er nog steeds uw hoofdverblijfplaats hebt, en daardoor over auto op Belgisch kenteken beschikt, dan kunt u hiermee zelf tot aan de grens met Nederland rijden. Met een auto op Belgisch kenteken kunt u enkel in België rijden, en na de grens met Nederland is het noodzakelijk om over een Nederlands kenteken te beschikken.

Wanneer u niet over een auto op Belgisch kenteken kunt beschikken omdat u niet ingeschreven bent in de Belgische bevolkingsregisters, dan is het nodig om de auto op transport te zetten tot aan de Nederlandse grens, om de auto te kunnen invoeren uit België.

Het eendagskenteken

Eens na de Nederlandse grens dient u over een Nederlands kenteken te beschikken. Om invoer van auto’s uit België (en andere landen) in Nederland mogelijk te maken, heeft het RDW (Rijksdienst Wegverkeer – RDW.nl) het eendagskentekenbewijs in het leven geroepen. Hiermee kunt u gedurende één dag gebruik maken om een auto in te voeren uit België. Op deze dag kunt u de auto die u invoert uit België laten keuren door een RDW keuringsstation. Dit kenteken is enkel bedoeld voor wagens die niet over een Nederlands kentekenbewijs beschikken zoals bij een auto op Belgisch kenteken. U kunt dit rechtstreeks bij de RDW aanvragen, maar ook uw verzekeringsmakelaar. Dit is handig omdat uw wagen ondermeer ook verzekerd moet zijn op de dag van de keuring. U krijgt het nummer van het eendagskenteken na aanvraag thuis gestuurd. U geeft dit nummer door aan uw verzekeringsmakelaar omdat uw wagen ook de dag van de keuring verzekerd moet zijn. U kunt het zelf aanbrengen op uw auto met zwarte letters op een witte achtergrond. Het is niet nodig om hier een nummerplaat voor te laten maken. Het is toegelaten om hiervoor gelijk welke witte achtergrond te gebruiken (zoals karton of stevig papier) en gelijk welke zwarte verf, inkt of andere kleurstof.

Bij het keuringsstation maakt u best ruim op voorhand een afspraak, zodat u zeker bent dat u er op de dag dat u beschikt over uw eendagskenteken terecht kunt voor de keuring.

CVO-papieren

De CVO-papieren (Certificaat Van Oorsprong) bevatten de technische gegevens van de auto die u wilt invoeren uit België. De CVO – papieren moet u meenemen naar de keuring bij het RDW keuringsstation. Zo kunnen de technische kenmerken van de wagen meteen opgenomen worden in het Nederlandse systeem.

Wij wensen u alvast veel succes met de aankoop van uw nieuwe wagen en het invoeren van een auto uit België!