Goedkoopste autoverzekering jongeren

Autoverzekering voor een beginnende chauffeur

Als je net je rijbewijs behaalde en je eindelijk je eigen wagen kan aanschaffen moet je ook nadenken over een goede verzekering. Rondrijden zonder verzekering is niet enkel onverantwoordelijk, het is bovendien ook nog tegen de wet. Als beginnende bestuurder ben je helaas niet de topklant waar een verzekering naar op zoek is, je hebt immers nog weinig ervaring en is het risico dat je schade oploopt natuurlijk hoger. Volgens de statistieken is het gevaar op een ongeval bij een beginnende bestuurder drie- tot viermaal hoger dan bij een meer ervaren persoon. Het is dan ook niet altijd evident om als onervaren chauffeur in Nederland of Belgiƫ aan een voordelig tarief een autoverzekering af te sluiten.

goedkoopste autoverzekering jongerenGoedkoopste autoverzekering jongeren: Waar moet je zeker op letten?

  • een nieuwe auto omnium laten verzekeren is duurder dan een goedkope tweedehands
  • een “kleine motor” van onder de 66 kw (soms 77kw) valt beter mee dan een “zwaardere motor”. Dit vertaald naar 1400cc voor een benzinemotor of 1600cc voor een diesel.
  • de maatschappij waar je ouders een verzekering hebben geeft je soms een interessante instapverzekering
  • veel verzekeraars leggen extra voorwaarden op aan jongeren, lees dus zeker de kleine letters van het contract
  • kies het juiste moment, na 12 tot 18 maanden ervaring een eigen verzekering afsluiten is veel voordeliger dan direct na je examen

Dadelijk een verzekering op eigen naam of niet?

Als je eerst wat ervaring wil opbouwen kan het interessant zijn om je tijdelijk als occasioneel bestuurder te laten bijschrijven op de verzekering van je ouders of een oudere broer of zus. Als je er dan ook nog in slaagt om tijdens deze periode geen brokken te veroorzaken heb je al dadelijk relevante ervaring die je kan vermelden als je zelf (na bijvoorbeeld een jaar) een verzekering op eigen naam wil gaan afsluiten. Vergeet dit dus zeker niet te vermelden indien dit het het geval is voor jou.

Het grote nadeel van deze aanpak is natuurlijk dat als je wel een ongeval zou hebben dit natuurlijk nadelig is voor het tarief van de hoofdverantwoordelijk van de verzekering. Vaak zien de verzekeringsmaatschappijen bij een ongeval ook automatisch de jongere bestuurder als hoofdbestuurder, let dus goed op de voorwaarden van het contract.

Als je echter een minder krachtige tweedehands auto aanschaft voor je eerste contract kan je -op eigen naam- enkel met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) al genoeg hebben. Zo kan je ervaring opdoen en toch over je eigen auto en verzekering beschikken.