Auto verzekeren op andere naam

auto-verzekeren-op-andere-naamAutoverzekering op andere naam?

Ben je van plan om je auto te verzekeren op een andere naam dan die van de bestuurder en eigenaar van de auto, bijvoorbeeld op naam van je ouders? Ga er dan vanuit dat dit geen gemakkelijke klus zal zijn. Stel bij jezelf eerst de vraag waarom je dit wil en sta stil bij de financiële risico’s om een auto verzekeren op andere naam dan de autobestuurder. Misschien is het beter om gewoon binnen de grenzen van de wet te blijven en zelf een zo goedkoop mogelijke verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld door goed te vergelijken bij Independer.

Hier nog een aantal andere goede aanbieders van autoverzekeringen:

Redenen voor autoverzekering op andermans naam

Waarom zou je je autoverzekering op andermans naam dan de bestuurder willen plaatsen? Hier zijn verschillende redenen voor te benoemen. Misschien wil je wel samen met een goede vriend een autoreis maken door Europa en heeft deze vriend weinig geld en jij geen rijbewijs. Dan kun je je voorstellen dat jij de autoverzekering op je rekening neemt en de vriend de auto bestuurt. Dit is een optie om te onderzoeken, maar of het een verstandige optie is, valt te betwijfelen. Ook is er een situatie mogelijk waarin jij de autoverzekering afsluit voor de auto van jou en je partner. Je partner heeft het rijbewijs en jij hebt het geld voor de verzekering. Ook hierbij kun je vraagtekens zetten, al zullen deze vraagtekens minder groot zijn.

Independer Auto 300x250

Wat je je moet afvragen is ten eerste of je vriend(in) of partner niet roekeloos om zal gaan met de auto, wetende dat hij of zij niet degene is die financieel aanspreekbaar is voor de wagen. De auto staat immers op jouw naam. Stel dat jullie ruzie krijgen nadat de bestuurder een grote schade heeft aangebracht aan de auto. Dit is ook iets waar verzekeringsmaatschappijen mee zitten bij het auto verzekeren op andere naam dan de bestuurder.

Auto verzekeren op andere naam?

Autoverzekering op andere naam niet populair bij verzekeraar

Een autoverzekeringsmaatschappij zal dan ook meestal niet meewerken aan een dergelijke verzekering. In Nederland is het normaal dat de bestuurder van de auto tevens degene is die de autoverzekering afsluit. Wat je bijvoorbeeld kunt omzeilen met een dergelijke constructie van auto’s verzekeren, is een registratie op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de bestuurder van de auto. Omdat jij als vriend(in) of partner de auto verzekert, kan de bestuurder gewoon rijden, ongeacht wat hij of zij op naam heeft staan betreffende de deelname aan het openbaar verkeer. Misschien heeft je vriend(in) wel een rijontzegging, waar je niets van afweet. Als de bestuurder een fout maakt tijdens het rijden en hierdoor schade oploopt, kan het voor autoverzekeringen vissen naar hun geld worden. Autoverzekeringen nemen niet graag risico’s, dus je zult met een goed verhaal moeten komen waarom je wilt auto verzekeren op andere naam dan de bestuurder.

Studenten autoverzekering

Als je nog studeert wegen de kosten van een verzekering natuurlijk extra zwaar. In dat geval is het extra aantrekkelijk om je auto op een andere naam te laten verzekeren, maar ja, het blijft natuurlijk giswerk. Er zijn vaak ook speciale autoverzekeringen voor studenten.

Auto verzekeren op andere naam door ouder iemand

Nog een scenario is dat de bestuurder van de auto net 18 jaar is en meer premie moet betalen dan een ouder iemand. Verzekeringsmaatschappijen laten jonge bestuurders namelijk meer premie betalen, omdat statistisch gezien de kans groter is dat zij een auto-ongeluk maken, vanwege hun relatief weinige ervaring met het besturen van de auto. Een ouder iemand – bijvoorbeeld een vader of moeder – kan dan de verzekering op zich nemen, zodat deze goedkoper wordt. In de praktijk zullen autoverzekeringen dit niet toestaan. Op deze manier hou je je namelijk niet helemaal aan de wet en als er iets is wat autoverzekeringsmaatschappijen willen is het legaliteit en de financiële zekerheid van verzekeren. Ook dit laatste is hierbij niet zeker. De jonge bestuurder maakt immers een grotere kans op ongelukken, terwijl de premie die er wordt betaald te laag is voor dit geval.

Het is dus veel verstandiger om de gebruikelijke bestuurder te verzekeren. Je kunt het een stuk goedkoper maken door autoverzekeringen te vergelijken bij bijvoorbeeld Independer.