Scooterverzekering afsluiten

Hoe een scooterverzekering afsluiten?

Een scooter is handig om je te verplaatsen, zeker in de rand- of binnenstad geraak je vaak sneller op je bestemming op deze manier dan met de auto. Je zou ook de fiets kunnen nemen maar dat is door de afstand of het af te leggen traject niet altijd mogelijk. Daarboven is het rijden met een scooter -zeker als het weer wat meezit- gewoon leuk! Maar een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, en door de snelheid en wendbaarheid van een brommer of scooter niet ondenkbaar. Maar dat mag geen reden zijn om niet voor een scooter te kiezen, de kosten vallen goed mee en ook de verzekering hoeft geen grote hap uit je budget te nemen.

Ben je de trotse eigenaar van een scooter, brommer of bromfiets? Dan weet je waarschijnlijk ook wel dat je wettelijk verplicht bent van een verzekering af te sluiten tegen schade die u anderen zou kunnen aanbrengen. Dit noemen we de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering, en is de minimumdekking die je nodig hebt.

Wil je wat meer zekerheid dan kan je bij verschillende verzekeraars ook verschillende bijkomende dekkingen afsluiten, deze zijn niet wettelijk verplicht maar kunnen bij een ongeval wel veel kopzorgen schelen. Waar kan je je aan verwachten:

  • De dekking diefstal: Deze is vrij duidelijk
  • De dekking aanrijding: voor je eigen schade bij een ongeval (want de WA dekt enkel de schades van derden)
  • Verhaalsrechtsbijstand: steun indien er een dispuut zou zijn
  • De dekking ongevallen voor opzittenden: want de andere dekkingen zijn enkel voor de bestuurder

Bij veel van de verzekeringen kan je ook kijken of schade aan je helm en kleding mee opgenomen zijn, dat is altijd een mooie extra die je vaak niets meer kost.

Net zoals bij andere verzekeringen zijn er vaak bijkomende voorwaarden die je premie zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden:

  • nieuwe of tweedehands bromfiets: de aanschafwaarde is hierbij van belang
  • staat het voertuig op jou naam of op naam van iemand anders. Indien niet op eigen naam let dan op dat je duidelijk als tweede bestuurder in de polis staat.
  • ongevalvrije jaren die je reeds kan voorleggen zijn altijd een positief feit
  • GPS- of ander soort van beveiliging werken ook in je voordeel

Kiest niet meteen voor de goedkoopste verzekering, maar let goed op de voorwaarden en wat er nu net wel of niet in de dekking opgenomen is. Zoals vaak loont het om (regelmatig) eens te vergelijken tussen de verschillende maatschappijen, online kan je dat makkelijk doen. Er bestaan hiervoor gespecialiseerde sites zoals epolis.nl of bromfietsverzekering.nl, dat spaart weer een hoop moeite en tijd.

Hou je niet van papierwerk? Veel verzekeraars bieden je ook de mogelijkheid om via een app of website eenvoudig en snel een aangifte te doen. Let dus ook op deze service als dat voor jou van belang is.