Auto verzekeren zonder rijbewijs

Auto verzekeren zonder rijbewijs? JA!

Is het in Nederland mogelijk om een auto te verzekeren zonder rijbewijs? In principe wel, ook in 2016. OHRA geeft bijvoorbeeld duidelijk aan dat men er ook auto’s verzekert waarvan de eigenaar geen rijbewijs heeft. Het is daarnaast ook slim om even bij Independer te kijken wat de goedkoopste verzekering is die je kunt afsluiten zonder rijbewijs.

Waarom autoverzekering zonder rijbewijs?

auto verzekeren zonder rijbewijs

Een aantal situaties waarin je een auto kunt verzekeren zonder rijbewijs:

  • Je wacht nog op je nieuwe rijbewijs
  • Je rijbewijs is verlopen
  • Je rijbewijs is ingevorderd.

Daarnaast zijn er ook nog langere verhaaltjes Je hebt zelf het geld om een auto te kopen, maar niet het rijbewijs, en je wilt de auto laten rijden door iemand anders. Je huisgenoot kan bijvoorbeeld op deze manier rijden in een auto. Of je gaat met iemand op vakantie die voor je gaat rijden.

Hij of zij beschikt bijvoorbeeld niet over de financiële middelen om de auto te laten verzekeren, maar wel over het rijbewijs. Besef je direct dat je je bij een dergelijke situatie in een lastig parket bevindt. Autoverzekeraars laten de premie van een autoverzekering namelijk afhangen van de bestuurder van de auto. Als je bijvoorbeeld een jonge bestuurder bent is de kans statistisch gezien groter dat je een ongeluk op de weg maakt. De verzekeringsmaatschappij wil dus graag weten wie de auto meestal gaat besturen en aangezien jij dat niet bent is het een niet-normale situatie. Het kan ook zijn dat je voor je onderneming een goedkope autoverzekering zoekt voor een goedkope prijs.

Verzekering en rijontzegging

Als je tijdens een rijontzegging toch in je auto rijdt wordt er uiteraard geen schade vergoed door de verzekeraar. Als iemand anders rijdt zit dat anders. Als de schade niet tijdens het rijden is ontstaan, bijvoorbeeld door een buurman die niet kan parkeren of een boom die op de auto is gevallen tijdens een storm wordt deze wel vergoed als dit onder de dekking van je verzekering valt. Als je verzekering ook casco en carrosserie schade dekt wordt dit wel gewoon vergoed.

Verlopen rijbewijs

Als je rijbewijs is verlopen wordt er geen schade gedekt. Het is dus verstandig om goed bij te houden wanneer je je rijbewijs meer moet verlengen, zeker ook omdat je kans loopt op een boete als je wordt aangehouden. Een Nederlands rijbewijs is normaal 10 jaar lang geldig.

Autoverzekering zonder rijbewijs: risico voor verzekeraar

autoverzekering 18 jaarDe autoverzekering neemt een risico door jou te verzekeren zonder rijbewijs. De bestuurder van de auto kan namelijk toch ongelukken veroorzaken, waar jij dan financieel verantwoordelijk voor bent in veel gevallen. Stel dat jullie ruzie krijgen en dat de bestuurder de schade die door zijn schuld veroorzaakt is niet wil betalen, dan levert dit ook een financieel risico op voor de autoverzekering. Daarom zien verzekeringsmaatschappijen het meestal zitten wanneer de bestuurder van de auto ook de verzekering afsluit. Je kunt er ook voor kiezen dat de persoon zonder rijbewijs de verzekering afsluit en dat de gebruikelijke bestuurder ook wordt opgenomen in de polis.

Hoe je toch je auto kunt verzekeren zonder rijbewijs?

Je vergroot de kans om een auto te kunnen verzekeren zonder rijbewijs wanneer je wettelijke partner de bestuurder van de auto is. Omdat jullie een relatie of (nog beter) een geregistreerd huwelijk hebben, hebben jullie een verbintenis tegenover elkaar. Hierdoor is de kans voor de autoverzekeraar een stuk groter dat er geen problemen over de betaling van de autoverzekering komen te bestaan.

Bovendien heeft de bestuurder zelf ook meer belang bij het schadevrij rijden, dan wanneer dit een vriend of huisgenoot is. Wat je kunt doen als je toch wilt autoverzekeren zonder rijbewijs is om de autoverzekeraar goed uit te leggen waarom jullie de verzekering op deze manier willen afsluiten. Misschien heb je wel heel goede redenen voor deze vorm van het afsluiten van een autoverzekering. Geef de autoverzekeraar goed aan wat de relatie is tussen jou als kentekenhouder en de daadwerkelijke bestuurder.

Er zijn verzekeringsmaatschappijen, zoals OHRA, waar je je auto wel kunt verzekeren zonder rijbewijs. Ga er wel vanuit dat je een hogere premie zult moeten betalen, omdat het voor de autoverzekeraar nou eenmaal een extra financieel risico is.

Wat je niet moet doen met een autoverzekering zonder rijbewijs

per direct auto verzekerenHet is trouwens sterk af te raden om zonder rijbewijs zelf te gaan rijden in de auto. Je hebt immers geen geldig rijbewijs. Wanneer je zo de weg op gaat is dat illegaal. Als je dan een ongeluk maakt zul je diep in de buidel moeten tasten.

Je hebt de verzekering wel afgesloten, maar aangegeven dat jij er niet in zal rijden. Een verzekeringsmaatschappij zal je geen geld uitkeren als je zelf zonder rijbewijs op de weg een ongeluk maakt. Stel je voor dat er iemand gewond raakt bij je ongeluk, dan zul je enorm hoge ziektekosten voor deze persoon moeten betalen. Voorkom dergelijke situaties en laat wel daadwerkelijk de bestuurder rijden.

Voor studenten: verzeker je auto!

Als student zonder rijbewijs is het misschien ook goed om eens te kijken naar de interessante optie van autoverzekeringen voor studenten. Verzekeraars geven graag een beetje korting aan mensen die in hun latere carriere wat meer geld gaan verdienen en die eventueel een dikke vette bak aanschaffen bij een BMW dealer.

Autoverzekering zonder rijbewijs, kan dat?

Een auto verzekeren zonder rijbewijs, misschien klinkt het alsof het niet kan. Maar in Nederland kunt u wel een auto verzekeren zonder rijbewijs. Meestal is het zo dat een verzekeraar alleen akkoord gaat als u bij hen een autoverzekering af gaat sluiten op het moment dat u een rijbewijs heeft. Dit is ook logisch want zonder rijbewijs weet de verzekeraar ook niet wie dat er in de auto rijdt. Maar dit is wel belangrijk om te weten voor een verzekeraar. De premie die u per maand moet betalen hangt namelijk samen met wie de auto bestuurt. Maar er zijn toch ook verzekeraars bij waar dat u een auto kunt verzekeren zonder rijbewijs.

Wanneer auto verzekeren zonder rijbewijs

U mag een auto verzekeren zonder rijbewijs op het moment dat uw rijbewijs is verlopen. Maar u mag ook een auto verzekeren zonder rijbewijs wanneer uw rijbewijs is ingevoerd of wanneer u wacht op de levering van uw rijbewijs. Dit kunt u namelijk aantonen en dan is de verzekeraar hier ook akkoord mee. Maar het is wel verstandig dat u van tevoren gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn per verzekeraar. Zij kunnen u namelijk aangeven wat de voorwaarden zijn als u bij hen een auto wilt verzekeren zonder rijbewijs.

Waar kan ik een auto verzekeren zonder rijbewijs?

U weet inmiddels dat het mogelijk is om een auto te verzekeren zonder rijbewijs. Er is een aantal verzekeraars waar u dan terecht kunt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de verzekeraar OHRA. Maar er zijn ook andere verzekeraars waar u kunt informeren, Independer is een goede site om deze te vergelijken. Het is belangrijk dat u de voorwaarden kent en ook weet wanneer welke schade wel of niet wordt vergoed bij een auto verzekeren zonder rijbewijs. Neemt u daarom nu de tijd om dit uit te zoeken zodat u snel een keuze kunt maken waar dat u een auto gaat verzekeren zonder rijbewijs.

Meer informatie