Auto verzekeren op naam ouders

Is auto verzekeren op naam ouders verstandig?

Een auto verzekeren op naam van de ouders is een optie die door veel jongeren bekeken wordt. Het komt namelijk goedkoper over. Het is echter niet direct een heel verstandige optie voor de jongere bestuurder om een autoverzekering op een andere naam af te sluiten. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dat zo is.

Wat houdt een autoverzekering op naam ouders in?

Als je een jonge bestuurder bent van onder de 24 jaar, dan kan het voordelig lijken om je auto te verzekeren op naam van je ouders in plaats van direct op je eigen naam. Jongeren vormen voor autoverzekeringen een risicogroep, omdat ze nog relatief weinig auto-ervaring hebben en dus gemiddeld gezien sneller een fout op de weg zullen maken. De premie voor een autoverzekering voor jongeren is daarom vaak veel hoger. Het kan zelfs tot 20 procent hoger uitvallen dan voor oudere bestuurders. Daarnaast heb je als jonge bestuurder ook nog nauwelijks schadevrije jaren opgebouwd, waardoor je nóg veel meer gaat betalen.

Voordelen van autoverzekering op naam ouders

Het lijkt dan ook zeer voordelig om de autoverzekering op naam van je ouders te zetten. Een autoverzekering op naam an je ouders lijkt handiger omdat je ouders waarschijnlijk al veel schadevrije jaren hebben opgebouwd en op deze manier veel goedkoper de verzekering van je auto kunnen betalen. Jij kunt ze dan bijvoorbeeld per maand het bedrag terugbetalen dat zij aan jouw verzekering kwijt zijn. Je betaalt op deze manier dus niet de hoge premie die je anders zou betalen, maar je houdt het relatief goedkoop.

Nadelen van autoverzekering op naam ouders

Aan een autoverzekering op naam ouders zitten echter meer nadelen dan voordelen. Je neemt namelijk een verzekering voor het geval dat je een keer schade oploopt. Wanneer dit gebeurt, zal voor de verzekeringsmaatschappij snel duidelijk worden dat jij de bestuurder van de auto bent en niet je vader of moeder. Hierdoor kan de verzekeringsmaatschappij bepalen dat je hebt gefraudeerd. Ze zullen hierdoor het bedrag voor het vergoeden van de schade niet uitbetalen. Door voor een autoverzekering op naam ouders te kiezen, kies je dus eigenlijk voor een onzekere verzekering, omdat het niet zeker is dat de autoverzekering je daadwerkelijk zal verzekeren.

Heb je daarnaast al eens nagedacht over de schadevrije jaren die je op deze manier niet opbouwt? Als je als bestuurder genoeg schadevrije jaren hebt opgebouwd, wordt een autoverzekering veel goedkoper voor je. Als je op jonge leeftijd je auto op naam van je ouders verzekert, dan bouw je geen schadevrije jaren op, waardoor je op latere leeftijd alsnog een hoge verzekering voor de auto zult moeten betalen. Het leuke van een tijdje in de auto rijden op je eigen verzekering is juist het opbouwen van die schadevrije jaren. Zie het als een investering in je eigen financiën. Daarnaast krijg je zelfs niet alle auto’s verzekerd als je niet een aantoonbaar aantal schadevrije jaren hebt. Als je dus op latere leeftijd een snelle auto wil, dan kan het moeilijk zijn om die te laten verzekeren omdat je nog geen schadevrije jaren hebt.

Alternatieven van auto verzekeren op naam ouders

Wat kun je dus doen om toch een leuke verzekering te hebben als jongere of student? Ga eens kijken bij autoverzekeringen die op jongeren gerichte autoverzekeringen aanbieden. Voor studenten zijn er vaak aangepaste verzekeringen en ook niet-studerende jongeren is er vaak iets leuks te vinden. Deze verzekeringen geven je er vaak extra voordeel bij. Zo kun je bijvoorbeeld een gratis slipcursus krijgen bij bepaalde autoverzekeringen voor jongeren! Op deze manier krijg je iets cadeau als jonge automobilist, zodat je rijstijl verbetert en je bouwt per direct schadevrije jaren op, zodat je later die snelle auto kunt kopen waar je al een tijdje van droomt.