MMBS verzekeren

Hoe verzeker je een MMBS voertuig?

Een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) is een wat grijze zone in de wetgeving en hierdoor is het moeilijker te verzekeren. Het is echter wel mogelijk een MMBS verzekeren, via de alternatieve verzekeraar. Maar wel aan een hogere premie natuurlijk, al is dat niet altijd het geval.

Kort samengevat zijn er vier categorieën van MMBS in de Regeling Voertuigen te vinden:

  • Z1: geen landbouwvoertuig, snelheid van onder de 25km/h en niet ingericht voor het vervoer van personen, minimale laadoppervlakte van 3 vierkante meter
  • Z2: geen landbouwvoertuig, snelheid van onder de 45km/h en niet ingericht voor het vervoer van personen, inrichting vast aan het voertuig gemaakt (borstel, kraan,…)
  • Z3: geen landbouwvoertuig, snelheid van onder de 45km/h met niet meer dan acht zitplaatsen (excl. bestuurderszetel)
  • T1: Landbouwvoertuig of bosbouwtrekker met twee assen en een maximumsnelheid van 6km/h, eventueel met passagierszitjes

We kunnen twee gebruiksmethodes voor een MMBS onderscheiden:

1) MMBS verzekering voor landbouwvoertuig

Dit is de meest gangbare vorm van MMBS, en hierbij is dan ook makkelijker een verzekering af te sluiten bij een reguliere verzekeraar. We spreken hier dan ook vaak over een trekker, omgebouwde bestelwagen of ander motorvoertuig dat zich niet in hoofdzaak op de openbare weg zal begeven en voor 100% ingezet zal worden bij landbouwactiviteiten.

2) MMBS verzekeren particulier

Hier is het wat moeilijker omdat het gebruikt wordt als achterpoortje voor bestuurders die geen rijbewijs hebben of die liever geen wegenbelasting zouden gebruiken. Indien het voertuig voldoet is het vrij van belasting en APK. Je moet als bestuurder geen rijbewijs hebben, maar wel minimum 16 jaar zijn.

Het is dus zeker mogelijk om een verzekering af te sluiten voor een MMBS voertuig, al zal het wat rondzoeken zijn naar een alternatieve verzekeraar die een aantrekkelijke polis heeft, let hierbij ook op de kleine lettertjes want vaak zullen er extra voorwaarden -zoals het bezitten van een T-rijbewijs- aan verbonden zijn.