Auto uit Duitsland kopen
Hoe je auto goedkoper kopen in Duitsland?
Een auto kopen in Nederland is niet altijd goedkoop, en als je even rondkijkt in de buurlanden zie je al snel dat hetzelfde model daar vaak een pak goedkoper is. Hoe komt dat eigenlijk?
De grote boosdoener is de BPM, deze belasting zit in Nederland al dadelijk verwerkt in de aankoopprijs van een wagen, de importeur draagt deze af aan de belastingdienst en rekent hem rechtstreeks door aan jou. Deze belasting is op basis van de aankoopwaarde van het voertuig, bij een nieuwe auto merk je dan in het buitenland ook al dadelijk een verschil. Maar vergis je hier niet, je moet de BPM toch nog betalen als je de auto zelf zou importeren. Je kan echter wel goed besparen op een tweedehands, want dan is de waarde natuurlijk lager en is er initieel nooit BPM betaald op het originele bedrag.
Maar waarom zou je de moeite doen als je gewoon een tweedehands bij een dealer kan kopen?
Om te besparen natuurlijk! Veel dealers doen immers net hetzelfde, ze kopen de tweedehands aan in het buitenland en betalen de BPM. Die rekenen ze dan door naar jou en voegen nog een paar duizend euro commissie toe. En waarom zou je die niet gewoon zelf op zak steken of spenderen aan wat extra opties voor je bolide?
Hoe doe je dat nu? Duitse vergelijkingssites
Eerst moet je natuurlijk een auto vinden om te kopen. Lang leve het internet! Je schuimt even de verkoopssites zoals automarkt.de, mobile.de, autoscout24.de of de tweedehandssites van de bekendste merken (BMW, Mercedes, Volvo,…) af. Heb je je droom model gevonden dan kan je tot de aankoop overgaan.
Let er wel even op dat je nieuwe wagen een APK keuringsbewijs bezit, dit is verplicht om te mogen importeren en kan bovendien nog twee jaar geldig zijn in Nederland ook. Moet je niet dadelijk al langs de autokeuring, deze APK kan in elk EU of EVA land gedaan worden. Vraag de verkoper dus om dit in orde te brengen voor je de aankoop doet. In Duitsland noemen ze dit vaak TÜV of HU/AU.
Helemaal mooi is het als de auto niet te ver in Duitsland te koop staat, dan kan je hem gewoon zelf gaan ophalen en terug rijden. Hou er dan wel rekening mee dat je een verzekering nodig hebt, je kan niet zomaar even je nummerplaat verhangen. In Duitsland bestaat een systeem van tijdelijke nummerplaten voor export, de transitplaat (Zollkennzeichen) waarvoor je ook een tijdelijke verzekering kan nemen (Deckungskarte). We gaan hier niet in gaan op alle details, want die kan je gewoon vinden op deckungskarten.eu.