Studenten autoverzekering

Wat is de beste autoverzekering voor een student?

Als beginnende chauffeur, en al helemaal als student onder de 26 en met niet teveel schadevrije jaren onder je riem, is het niet makkelijk om een goedkope autoverzekering te scoren. Dat is nu eenmaal de realiteit, je bent een bestuurder met een hoger risicoprofiel en dat hebben de verzekeringsmakelaars helemaal niet graag bij hun klanten.

Studenten autoverzekering

Toch is een verzekering krijgen aan een eerlijke prijs niet helemaal onmogelijk, en indien je als student een beperkt budget hebt moet je dan ook wat rondshoppen om te vinden wat bij jou past… maar ook wat je kan betalen.

Wat zijn je opties?

  • In Nederland is het minimum aan dekking dat je (wettelijk) nodig hebt een WA verzekering, deze dekt eventuele schade die je met je auto zou toebrengen bij andere weggebruikers. Enkel schade aan derden dus, niet je eigen schade.
  • Een eerste optionele uitbreiding is de beperkte casco verzekering. Hiermee dek je schade “van buiten komend onheil”, met andere woorden zaken zoals een gebroken ruit, brand, onweer, diefstal of schade met dieren (want die hebben meestal geen verzekering).
  • De meest uitgebreide verzekering heb je door ook nog de “all risk” optie te activeren, daar dek je dan de schade aan je eigen auto bij een aanrijding mee af en wat randgevallen -afhankelijk van de verzekering- zoals slippen,…

Geweldig! Maar wat heb ik nu nodig?

Dat hangt natuurlijk altijd van je eigen situatie af, maar we kunnen wel wat algemeen advies geven. Als student heb je waarschijnlijk geen gloednieuwe auto ter beschikking (ook geen goed idee als je een goedkope verzekering wil trouwens). Is je wagen ouder dan 8 jaar dan heb je waarschijnlijk genoeg met de WA, tussen de 4 en 8 jaar is de uitbreiding casco een goed idee en bij jonger dan 4 jaar het all-risk package. Maar dat is natuurlijk een afweging die je best zelf kan maken, hoe minder de verzekering dekt hoe meer je zelf zal moeten opleggen bij een ongeval. We raden de mindere dekking dan ook aan met de overweging dat je bij een wat bejaardere auto niet veel herstellingen zal laten doen (omdat je hem net met dat idee in het achterhoofd kocht).

Waar kan ik nu beste verzekering vinden?

Opnieuw, voor jou specifiek hangt dat van veel persoonlijke factoren af. Maar bevraag je goed en geef je sterke punten -zoals ongeval vrije jaren- steeds mee aan want de verzekering zal daar niet altijd automatisch mee rekening houden. Op het internet bestaan verschillende sites die je helpen om de beste prijs te vinden. O.a. geld.nl, hoyhoy.nl,… laten je toe om honderden verzekeringen gelijktijdig te vergelijken.